Cukiernictwo to jest dziedzina, jaka obejmuje produkcję rozmaitych wypieków i wyrobów słodkich. Jest to także dział obejmujący produkcję pieczywa cukierniczego oraz nietrwałych wyrobów cukierniczych.
Musimy wiedzieć, że Puck informacjew zakres grup trwałych wchodzą na przykład chlebki parzone, pieczywo piankowe, wafle, andruty, płatki, pierniki, herbatniki, sucharki. Do tego dochodzi też pieczywo drożdżowe. Półproduktami cukierniczymi traktuje się miazgę, nadzienia, pomadę, polewy, kuwerturę, tłuszcze kakaowe itd. Osobny dział tworzy kultowa i lubiana przez wszystkich czekolada a odrębną kategorią są wyroby czekoladowe czyli cukierki czekoladowe, cukierki z miękkim hologramy doktoranckierdzeniem, karmelki czy drażetki, pierniki czekoladowe, wafle czekoladowe itd. Jeszcze co innego to kakao, grupa produktów czekoladopodobnych, wyroby trwałe jak wyroby żelowe, masy, rozmaite produkty cukrowe itd.
https://prooil.pl/sklep/spraye-nils/97-nilex-smar-w-sprayu-wodoodporny.htmlTermin ciastkarstwo jest działem wytworów z zakresu cukiernictwa. Jest także związany z branżą piekarstwa. Opiera się na wyrobie produktów jedzeniowych z zakresu rozmaitych ciast i ciasteczek, w tym ciast parzonych, francuskich, drożdżowych, drożdżówek i pączków, ciast bezowych, kruchych itd.