ciasta

Ciasta doskonale znane są każdemu z teorii jak i ich wybornego smaku. Z pewnością panie domu starają się ugościć odwiedzających ich czy też bliskich oraz znajomych stale przygotowywanymi świeżymi wypiekami.

Domowe ciasta to jednakże ogromny wysiłek i fatyga. Trzeba w tej materii mieć również szeroką wiedzę i co za tym jak wydrukować książkę idzie fach w ręku. Praktyka czyni mistrza a jest to na tyle czasochłonne, wymagające także nakładu finansowego na eksperymentowanie na własną rękę, jak również wymagające cierpliwości, że nie wszyscy się do tej materii nadają. Warto zatem czasem odwiedzić dobrej renomy cukiernię, w której skorzystamy z usług cukierniczych, kupując już gotowe wystawione za ladą ciasta, jak także zamawiając świeże wypieki, wyłącznie dla nas na nasze indywidualne zamówienie.

Oczywiście poza smakoszami wyrafinowanych ciast, mało kto jest w stanie wymienić wszelkie wypieki, ich rodzaje i typy jakie są dzisiaj obecne na rynku wyrobów cukierniczych. W związku z tym przybliżamy nieco to zagadnienie, uchylając rąbek tajemnicy cukiernika. Oczywiście  zaczniemy od paru standardowych odmian serników – kultowych i dobrze każdemu znanych ciast. Warto jednakże wiedzieć, że sernik sernikowi nierówny i mowa o serniku wiedeńskim, a więc kruchym cieście, gdzie centralnym składnikiem poza serem są charakterystyczne dodatki w postaci rodzynek, sernik Izaura czyli masa serowa z polewą czekoladową oraz na ciemnym spodzie ciastowym, sernik z brzoskwiniami a więc kruche ciemne ciasto, które ma dodatek w postaci brzoskwiń oraz bezę kokosową, sernik puszysty czyli masa serowa z bezą i kokosem oraz na kruchym cieście.

Następna ciekawa grupa pysznych ciast to szarlotki – z bezą, królewska czyli jabłka zmieszane z galaretką i polane czekoladową polewą oraz z dodatkiem kremu waniliowego. Kolejna odmiana to szarlotka z budyniem jaka ma ciasto ucierane i przekładane jabłkami. Posypuje się ją na wierzchu cukrem pudrem. Nie bez znaczenia w naszej polskiej kulturze cukierniczej jest makowiec – na kruchym spodzie, jak i tak zwany japoński a więc połączenie maku i jabłek.

Charakterystycznym wypiekiem jest też rzeszowiak czyli masa makowo-orzechowa plus masa serowa oraz rzeszowiak z kawą a więc biszkopt połączony z makowo-orzechowo-kremowo-kawową masą. Warto wyszczególnić również chętnie wybierane przez Klientów cukierni ciasto Kryształtek a więc ze śmietaną oraz kolorowymi galaretkami, Doskonalec czyli placki z miodem oraz budyniem i polewą czekoladową, ciasto Iza a więc kruche ciasto o smaku czekoladowym z waniliowym kremem i polewą czekoladową, Snikers czyli coś na wzór batona.
Katarzynka natomiast to biszkopt połączony z konfiturą z czarnej porzeczki. Tęcza to ciastko biszkoptowe z warstwami makowymi, jakie ma bitą śmietaną i kolorowe galaretki. Shrek natomiast to ciasto zielone, stąd jego charakterystyczne nazewnictwo, Cytrynowiec jest z dodatkiem kremu bądź galaretek cytrynowych, często z ananasami. Orzechowa Bomba to ciasto z budyniem orzechowym, kremem i herbatnikami- prawdziwa bomba kaloryczna. Rodzynkowiec, jest to połączenie ciasta, do tego rodzynek, polewy czekoladowej oraz dżemu porzeczkowego.

3-BIT to ciasto na wzór popularnego batonika, zbliżone do niego w smaku. Podobnie Piegusek. Wiśniowiec z kolei, jak wskazuje samo nazewnictwo ma w sobie albo drylowane wiśnie albo konfiturę wiśniową. Rafaello to ciasto kokosowo-waniliowe, tak jak pyszny deser fabrycznie przygotowywany dostępny w supermarketach a Lodowiec to biszkopty połączone z kremem waniliowym, czekoladą białą oraz gorzką, galaretką oraz owocami.

Dodatkowo wyróżnia się szereg rozmaitych rolad takich jak rolada kremowa, waniliowa, straciatella, z bitą śmietaną oraz galaretkami, cappuccino. Dochodzą tam również babeczki z kremem waniliowym oraz rurki z kremem i pączki czy drożdżówki.